ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > MEME kanserinin tedavisinde kullanılan ilaçın kısıtlanması akkında

02/04/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili




Basında çıkan haberlere göre meme kanserinin tedavisinde kullanılan ‘Trastuzumab’ etken maddeli ilacın, Danıştay kararıyla 52 haftaya çıkarılan kullanım süresi, Sağlık Bakanlığı genelgesiyle yine 9 haftayla sınırlandırılmıştır.

Endikasyon dışı ilaç, başvuru kılavuzundan da çıkarılarak doktorların istekte bulunması da yasaklanan ilacın, her yıl yeni tanı alan 30.000 göğüs kanserli hastadan en az dörtte birinin kullanması gerektiğini belirten onkoloji uzmanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, “Tasarruf diye hastaların hayatıyla oynanıyor. Metastaz halinde ilaç daha uzun süre kullanılıyor, faturası iki yönlü ağır oluyor” ifadesinde bulunmuştur.

Prof. Dr. Rüçhan Uslu, “Daha önce bir hasta eşinin Danıştay’da açtığı dava sonucunda bu ilacın kullanım süresi bir yıla uzatılmıştı. Süre kısıtlamasında son genelgeyle yine eskiye dönüldü. Bu ilaçların ABD ve Avrupa’da bir yıllık kullanımı standart olmaktadır. Hasta başına bu ilacın yıllık maliyeti 60-70 bin lirayı buluyor. Ama kullanıldığında hayat kurtarıyor. Bizde tasarruf nedeniyle kısıtlanıyor.” açıklamasında bulunmuştur.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Yaşanması muhtemel bu sorundan haberdar mısınız?

2- Haberdar iseniz, bu sorunun vatandaşları mağdur etmemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Sağlık Bakanı ve diğer ilgili kurumlarda ne gibi çalışmalar yapılacaktır?

3- Bu ilaçların ABD ve Avrupa’da bir yıllık kullanımının standart olduğu doğru mudur? Eğer doğru ise ülkemiz insanının böyle bir sağlık hakkından mahrum olması nasıl önlenecektir?

4- Bir hastanın doktoru tarafından önerilen kendine yararlı ve en uygun ilacı kullanmasının önüne engel çıkarılması sağlık etiği açısından uygun mudur?

,

,